Sabtu, 2 Julai 2011

BAHAN-BAHAN HARAM ATAU SHUBAHAH DALAM MAKANAN

Nurul Ashikin | 10:09 PG |
Seperti semua sedia maklum pada zaman mutakhir ini dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu, kebanyakan industri makanan hari ini gemar menggunakan bahan buangan dalam makanan. Oleh itu, darah daripada rumah sembelihan turut dikitar semula ke dalam makanan.


Darah dari rumah sembelihan akan diempar (centrifuged) untuk menyingkirkan platelet darah (yang memberikan warna merah kepada darah.


Apa yang tinggal hanya plasma darah, iaitu cecair berwarna kuning air. Ia kemudian dikeringkan secara semburan dan digunakan sebagai sumber protein.


Antara produk makanan yang boleh mengandungi plasma darah adalah seperti:


a) Bebola dan kek ikan

b) Kaki ketam dan udang tiruan
c) Daging segera (burger ayam dan daging)

Selain daripada penggunaan plasma darah dalam pemakanan juga, bahan yang sering digunakan juga adalah L-Cysteine.


Sebenarnya, L-cysteine ini adalah sejenis asid amino yang lazimnya digunakan di dalam makanan, ubatan dan kosmetik.


Sekarang ni hampir 80% daripada L-cysteine yang digunakan di seluruh dunia diperolehi dari China yang bersumberkan daripada RAMBUT MANUSIA dan BULU AYAM.


Menurut hukum syarak, setiap bahagian manusia adalah haram dimakan.


Oleh itu, kehadiran L-cysteine dalam makanan adalah meragukan kerana besar kemungkinan ia diperolehi daripada RAMBUT MANUSIA..!!


Produk yang mungkin mengandungi L-cysteine adalah


a) Roti

b) Piza
c) Perisa makanan yang tidak manis.

Moga ada manfaatnya..

Comment With:
OR
The Choice is Yours!

1 ulasan:

Apesal.com