Khamis, 8 September 2011

PERBUALAN ANJING DAN LEMBU

LEMBU          :  Hai anjing, apa habaq? Macam ada yg tak kena je?
ANJING         :  Aku tengah tension nih. Mau je aku gigit manusia tadi.
LEMBU          :  eh? kenapa?
ANJING         :  aku  lalu  tepi  dua  orang manusia lelaki dan perempuan yg sedang berkepit. Tetiba si lelaki terperanjat dan terus melompat dan  berkata "hoi anjing, pergi jauh-jauh, najis !

LEMBU          :  Ya, lah. Ko kan haram. Najis tahap berat bagi manusia. Biasalah tu.
ANJING         :  Kalau aku najis sekali pon, kalau dia tersentuh aku, boleh disamak.  Yang dia sentuh dan raba-raba awek dia tu apa? Boleh ke nak samak dosa?
LEMBU          :  Betul  tu.  Memegang wanita yg bukan mahramnya tanpa ikatan yg sah, lebih  dahsyat  kenajisannya  daripada  memegang ko anjing, malah tak boleh suci sekalipun  disamak.
ANJING         :  Wah.. ayat ko memang power la... manusia kena ubah pepatah "Pandai macam LEMBU"

Sedikit Penjelasan:
Daripada satu hadis yang diriwayatkan daripada ibnu majah menyatakan bahawa "Bergomolan dengan  babi (khinzir) itu adalah lebih baik berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang bukan mahram".
 Bersentuhan (dengan sengaja & apatah lagi bertujuan syahwat) adalah berdosa dan wajib bertaubat (bagi membersihkan dosa). Sedangkan menyentuh anjing tidaklah berdosa dan hanya perlu disuci (bukan bertaubat). Menyentuh anjing bukanlah satu kesalahan (dosa) atau maksiat. Tetapi, menyentuh wanita bukan mahram adalah berdosa dan merupakan maksiat.
Di dalam satu riwayat hadis yang lain yang maksudnya, "Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)
"?Katakanlah lagi (kepadanya): Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui? Sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang berakal sempurna". (Surah Zumar: 9)

3 ulasan:

~Nana 귀여운~ berkata...

hurmm, saya kadang time couple dulu memang akan pegang tangan kalau nak gi jalan2....kire saya banyak dosa juga la yerr :'(

NURUL ASHIKIN berkata...

kalau nak diikutkan couple pun haram dik

~Nana 귀여운~ berkata...

uuuuuu..:(