Selasa, 8 November 2011

Ustaz Don cetus Fonomena

Kehadiran stesen televisyen Islamik pertama di Malaysia, TV AlHijrah nampaknya agak lambat diterima oleh para penonton di negara ini.


Namun ia bukanlah sesuatu yang menghairankan, ini kerana selain daripada agak lewat memasuki salah satu saluran di Astro, kandungannya yang 100 peratus bercorak Islamik pasti sukar menarik perhatian golongan muda.


Namun dari hari ke hari TV AlHijrah berusaha keras untuk membuktikan bahawa semua itu bukanlah satu halangan besar buat mereka untuk berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan stesen penyiaran lain.

Dan akhirnya dengan tanpa disangka, keputusan mereka untuk menampilkan seorang ustaz muda yang bernama Don Danial Don Biyajid, benar-benar telah mencetuskan fenomena baru dalam industri penyiaran tempatan.


Penampilan ‘sempoi’ dan bersahaja Ustaz Don dalam rancangan ” Program 30 Minit Ustaz Don ” berjaya menarik rating yang begitu tinggi dan mula mengumpul ribuan peminatnya yang tersendiri. Bilangan pengikutnya di Facebook juga semakin bertambah hari demi hari

Rancangan ini mula disiarkan di kaca televisyen setiap Isnin hingga Rabu pada pukul 10.30 malam sejak Oktober lalu.


Program 30 Minit Ustaz Don ini disasarkan kepada golongan remaja dan anak-anak muda untuk mereka menimba pelbagai ilmu agama melalui rancangan bual bicara dan interaktif.

Ia memfokus dua perkara penting untuk golongan iaitu Bicara Fardu Ain dan al-Quran secara santai

Dalam program berkenaan, Ustaz Don berjaya memberi satu nafas baru dengan corak persembahan yang pelbagai untuk lari dari lingkungan dan suasana pembelajaran madrasah yang lazimnya, serius, kurang jenaka dan ‘berat’.


Ustaz Don juga tidak lari daripada lingkungan budaya ilmu walaupun cara dan kaedah yang disampaikan adalah mesra penonton, sangat ‘hidup’, bersahaja, tidak bergantung sepenuhnya kepada skrip.

Dengan wajah yang sentiasa tersenyum dan ceria, ternyata Ustaz Don berjaya mencetus satu fenomena dalam dunia penyebaran dakwah di negara ini.

Siapa kata orang muda tak pandai berdakwah? - Syahrilmynewshub.my


 taking from-MyNewshub

10 ulasan:

DOMU-KON berkata...

thanks yer..Misz Domu tak agi tgok tv alhijrah..

KiNa berkata...

best2,...kina suka sgt ustaz ni,...cra dia brdakwah sgt best,...=)

~Nana BamBam~ berkata...

kadang dlm cite tv tuh nana suke CITE INDON..pengikut tuhan kot x silap..

Daddylicious berkata...

kadang rasa lucu tengok beliau berbicara...hehe

derus berkata...

best ustaz ni..:)

NURUL ASHIKIN berkata...

sekarang tengah on Program 30 Minit Ustaz Don... jom tengok

Cha_Haya berkata...

ustaz sy kt kolej.. mmg sporting^^

Mrs.Yie berkata...

sebab dia hensem kot..hehehe

sdr musa berkata...

:) bersedekah la anda

NURUL ASHIKIN berkata...

ya ka? bestnya