Ahad, 27 November 2011

Malaysia Bunuh Orang Utan Indon

 Assalamualaikum wbt.
Ini kisah dari seberang...Rakyat Indonesia telah menuduh Malaysia buat naya dengan Orang Utan di Indonesia..Betul ke? Kejam sangat rakyat Malaysia atau tuduhan tu yang kejam.. Waduh ~ gawat ni
Baca jelah berita kat bawah ni.. btw thanks kepada mynewshub sebab tolong searchkan kat saya eheheh


Ini adalah statement yang di ambil dari laman web Centre For Orang Utan Protection (COP) di Indonesia.
Pusat Perlindungan Orang Utan (COP) mengkritik cara kejam dan tidak bermoral ladang-ladang kelapa sawit Malaysia yang berpusat di Kalimantan, terutamanya Metro Kajang Holdings (MKH) Berhad. Syarikat ini telah membersihkan hutan-hutan dan mengancam kehidupan orang utan serta hidupan liar lain di Muara Kaman, Timur Kalimantan.
Daniek Hendarto sebagai orang yang berkempen bagi pihak COP berkata:

“Aktiviti jenayah dan kekejaman yang dilakukan oleh MKH Berhad, telah menghancurkan reputasi Indonesia. Pemusnahan hutan dan banyak binatang menjadi terancam di Indonesia, dan ini tidak akan memberikan apa-apa kekurangan kepada Malaysia. Sebaliknya, ia akan memberikan banyak kelebihan kepada Malaysia. Dunia akan mengenali industri minyak sawit Indonesia sebagai industri kejam. Akhirnya, para pengguna enggan membeli produk minyak sawit kami. Dan pengguna akan memilih minyak sawit Malaysia dan bukannya Indonesia. Untuk membolehkan produk-produk Indonesia dijual di pasaran antarabangsa, minyak sawit Indonesia akan dibeli oleh Malaysia terlebih dahulu, dan melabelkannya sebagai produk mesra-eko. Ini hanya satu ulangan jenayah pembalakan haram. Hutan Indonesia dibersihkan, balak dijual kepada Malaysia dengan harga rendah kemudian mendapat sijil mesra-eko, dengan itu ia akan dijual dalam pasaran dunia sebagai produk mesra alam Malaysia,”.

“MKH Berhad menguji integriti pihak penguatkuasaan undang-undang Indonesia. Mereka menguji kesabaran kita dan keberanian Indonesia sebagai sebuah negara. Sementara siasatan kes pembunuhan orang utan sedang dijalankan, terdapat seekor orang utan dewasa yang dijumpai cedera dipukul di kawasan konsesi mereka. Undang-undang Republik Indonesia dan Undang-undang nombor 5/1990 berkenaan dengan Pemeliharaan Sumber Semulajadi Kehidupan dan Ekosistemnya telah dipandang rendah oleh MKH Berhad.”

“Cukup-cukuplah. Ini masa untuk MKH Berhad and syarikat Malaysia yang lain meninggalkan Indonesia. Sudah cukup untuk mereka menimbulkan masalah di Indonesia.”
Kenyataan ini telah disampaikan dalam satu demonstrasi di hadapan Kedutaan Malaysia. Para sukarela COP memakai kostum Hanoman, Jaya Anggodo dan Suwido, mereka adalah pahlawan-pahlawan beruk dalam cerita epik Ramayana.

Apa komen Metro Kajang Holdings (MKH) Berhad? Saya pasti mereka akan membetulkan keadaan nanti...Sekian Wasalam

5 ulasan:

Pondok Usang berkata...

apa kes nii...

~Nana BamBam~ berkata...

ish,,x abis nak tuduh sana sini.. Malaysia nie bukan penjenayah laa...adoy!

mama aini berkata...

tak habis lagi mereka nak menuduh itu & ini kpd org2 malaysia..kita tak buat salah pun kat mereka !! .he2x..cemburu dgn kekayaan negara kita kot !!!

khair berkata...

ksian la asyik2 malaysia je ke...

Tanpa Nama berkata...

ini fakta..laporan dari COP dan media massa di kalimantan..Mana mungkin org malaysia tahu kalau media mereka dikuasai pemerintah..kasian..penjahat..negra kaya harta miskin moral..