Selasa, 6 Disember 2011

Apa ada pada nama?

Nurul Ashikin | 10:28 PTG |
Assalamualaikum wbt.

Pa habaq kawan2... lama sungguh tak buat entry ala2 'kisah hidupku'... asik sebuk post maklumat umum  ja.....Bukan apa, tak dak menda yang menarik yang saya nak share.. BTW hari ni saya nak ajak kawan2 pikio sat pasai tajuk kat atas........Ini berdasarkan kisah benar yang berlaku sekeliling saya....



Penah dak korang di suruh buat keja2 yang agak penting ? Kalau situasi ni berlaku di tempat keja... bos suruh kita itu dan ini .. at last naik gaji pun tidak jauh sekali naik pangkat....  .Yalah kadang as a human being dapat penghargaan dalam bentuk pujian pun dah dikira best dan boleh menggembirakan kita seharian kan~.. Ini tak, sebut pun tidak.. orang yang mintak tolong kat kita tu... boleh buat derk jaaaa... ala....buat muka tak tahu ja pada kita..... hurm sedih tak?


Apa yang saya nak cakap ialah... sabarlah mungkin ALLAH nak menguji kesabaran kita dalam meredah liku kehidupan ini...Saya nak petik kata2 dari sebuah Novel yang saya baca bertajuk SELAMAT PAGI CIKGU.menurut penulis novel ni... Cikgu Zainal...korang hayati betul2 tau

  • Apa ada pada nama?
  • Nama hanya suatu tipu daya
  • Adakalanya nama membawa bencana
  • Kerana nama manusia terpedaya
  • Kerana nama manusia lupa asal usulnya
  • Allah tahu siapa yang bekerja
Itulah dia... ubat kepada jiwa yang luka.. beberapa baris kata2 yang mampu membawa kita kembali kepada ALLAH akan niat sebenar kita melakukan pekerjaan itu... anggaplah kalau dihargai oleh manusia itu adalah bonus sampingan... kalau tak dapatpun.. kita dah dapatpun habuan daripada RAB kita.. Dia sentiasa sayang kita.. so don wory...
"Empat perkara yang tiada diberi ALLAH kecuali kepada orang yang dicintainya sahaja, iaitu diam dan itu adalah permulaan ibadah,tawakkal kepada ALLAH,merendah diri (tawadduk) dan berlaku zuhud di dalam dunia"- Riwayat at Tabrani dan al-Hakim

Pilihlah menerima kasih sayang daripada ALLAH daripada memilih kasih sayang daripada manusia secara berlebihan... okeyyyy...Segala yang baik datang dari ALLAH..Sekian Wasalam

Comment With:
OR
The Choice is Yours!

1 ulasan:

Apesal.com