Sabtu, 18 Februari 2012

Jemaah bersolat di Jalanan di KOTA LONDON

 Assalamualaikum wbt..

Top story yang kita kena baca


‘Mekah’ di tengah-tengah London. Begitulah tajuk akhbar harian terkemuka British Daily Mail pada hujung minggu lalu.
Laporan tersebut menulis mengenai orang Islam British yang melaksanakan solat Jumaat di sebuah jalan di London. Mereka terpaksa solat di atas jalan kerana ruangan masjid sudah penuh sehingga tidak dapat menampung jemaah yang ramai.

Dalam artikel bertajuk “The Mecca of the city: In a London street, the faithful find a way to pray as their mosque overflows”, harian itu melaporkan ramai yang merasa terkejut ketika datang ke daerah itu pada Jumaat lalu. Mereka melihat ramai orang berdoa bersama di luar.

Dalam ruangan masjid yang hanya dapat menampung 100 orang, sekitar 300 umat Muslim yang bekerja di kawasan berhampiran hadir bersama penduduk setempat yang juga ingin menjalankan solat Jumaat. Dan ini menyebabkan jemaah solat Jumaat melimpah sehingga ke jalan.


“Keadaan ini semakin ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini” kata seorang pekerja yang masih memakai pakaian solat Jumaat. “Ramai orang yang terkejut ketika mereka datang ke daerah itu pada hari Jumaat. Kerana, mereka dapat melihat ramai orang yang berdoa bersama di luar. Mereka melaksanakan solat betul-betul di tengah Kota London.


Penambahan umat Islam di Eropah menyebabkan banyak tempat-tempat ibadah seperti kuil yahudi dan gereja bertukar milik menjadi tempat ibadah bagi umat islam
dapatan dari:sebuah kehidupan
Sekian Terima Kasih

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Years ago, kalau pagi Raya, memang masjid di Regents Park London penuh sesak, shift pertama biasa nya pukul 8 pagi dan shift last sekali pukul 11 pagi.Sekarang pun cam tu juga.The beauty of it all is that there are Muslims of all races praying shoulder to shoulder, just like in Mekah. Its not a rare sight to see Muslims pray by the side of the road kat R n R on the motorway in the UK kalau tak sempat sampai ke masjid berdekatan....thats faith for you

NURUL ASHIKIN berkata...

MasyaALLAH... ALLAHuakbar