Sabtu, 17 Mac 2012

Tanda-tanda Kiamat

Assalamualaikum..sedikit perkongsian note kuliah maghrib Ustaz Azhar Idrus ( Original ) di Masjid al-Taqwa,Batu Enam. (15/03/2012)
                                                  -Kitab Hadith 40- " Tanda-tanda Kiamat "1. Kiamat adalah tanda akhirnya alam ini,rosak dan binasa.Semua yg ada di alam ini akan rosak musnah.


2. Salah satu tanda kiamat ialah alam ini lari dari aturannya.


3. Bila dunia hampir kiamat akan b,lakulah fitnah besar,iaitu fitnah alam yakni kekacauan akan b'laku pd dunia seperti seorang anak yg menyusahkan ayahnya.

4. Sabda Rasulullah s.a.w : "akan dtg satu masa seorang lelaki yg beriman diwaktu pagi tetapi menjadi kafir diwaktu petang ".

5. Antaranya lg,seorang islam yg mengaku beriman tetapi menentang hukum-hukum Allah..

6. Dlm satu Hadith,Nabi bersabda " di akhir zaman begitu cpt umatku menjadi kafir seperti panah meninggal busurnya".Beginilah yg b'laku sekarang,rmai yg m'jd kafir hanya dgn sepatah perkataan.

7. Kadang-kadang dgn kejahilan juga boleh memurtadkan seseorang yakni dgn perbuatan dan percakapan.


8. Diantaranya lagi tanda nk kiamat ada orang yg tukar agama dan ambik dunia iaitu para ilmuan agama yg tahu hukum hakam tetapi mendiamkan diri.Bimbang pendapatan dan hartanya terjejas.Perbuatan inilah yg dipanggil menjual agama.


9. Ahli agama seperti mufti yg tak berani nak keluarkan fatwa tentang kemungkaran maka hasil pendapatan bulanannya seperti memakan api Neraka kerana mendiamkan diri,mereka ini digelar syaitan bisu.


10. Duit menjadi raja,manusia sanggup lakukan apa saja kerana duit.Semua b'kehendakkan duit tak kira tua atau muda sampai lupa dan gadai perintah agama.


11. Takutlah hanya pada Allah,jgn takut pada manusia.Rezeki Allah yg tentukan,bukan manusia..takut pada manusia bererti menempah Neraka.


12. Tidak datang hari Kiamat itu sehingga masa menjadi t'lalu pendek..dulu dlm waktu sehari kite rasa lama je,tp skrg tgk la..kejap je..sedar2 mati dah kita ni..perjalanan masa sama je dulu dan sekarang,tetapi Allah buat perasaan kita ni rasa masa itu b'lalu dgn pantas..

Sekian Wallahualam

2 ulasan:

c'axoera ヅ berkata...

meremang bulu roma tapi itulah kenyataannya kiamat pasti tiba..

mama aini berkata...

assalam cik nurul..ehem..thanks share entry tentang kiamat..hu2x..yg pasti kiamat pasti terjadi..