Jumaat, 9 Ogos 2013

Si Manis Nur Ain Memilih Islam Assalamualaikum wbt

Menjadi seorang muslim bukan perkara yang mustahil padi mana2 non muslim. Asal Allah buka ja pintu hati diorang maka "kun faya kun".Apa kata kita kenali wanita manis yang tertarik kepada Islam hanya kerana keinginan hatinya yang membuak-buak tiba2BEBERAPA hari ini fikiran dan perasaan Li Nee a/p Chian berkecamuk. Serba-serbi yang dibuat bagai ada yang tidak kena. Ini semua gara-gara e-mel yang dihantar kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tempoh hari. Rasanya sudah seminggu berlalu, namun satu respons pun tidak diterima. Benarlah bagai dikata, penantian itu satu penyiksaan. Apatah lagi, e-mel tersebut membayangkan gejolak di jiwanya yang berkaitan agama Islam.

Bicara e-mel yang berbunyi: Bagaimana saya hendak belajar tentang Islam? Sekali lagi cuba dihantar, tetapi kali ini kepada Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM). Itupun setelah puas melayari Internet dengan harapan ada pihak yang peduli akan luahannya itu. Bentak hati kecil gadis berbangsa Siam, itulah kiriman e-mel terakhir, tidak ada yang ketiga atau seterusnya selepas dari ini.

Petang itu, Li Nee terkejut. Di peti e-melnya tertera kiriman balas e-mel dari IKIM. “Takkanlah dah terima e-mel balas sedangkan baru pagi tadi dihantar,” tanya penuntut tahun satu bidang kejuruteraan awam di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu kehairanan.

Nota berbunyi: Bolehkah kita berjumpa? Kiriman Nur Azaruddin, seorang pegawai di IKIM dibaca tenang. Biarpun ringkas tetapi begitu terkesan di hati gadis kelahiran Pendang, Kedah ini. “Esok saya akan ke IKIM. Terima kasih,” balas Li Nee pendek.

Rentetan beberapa siri pertemuan dengan Nur Azaruddin, selang tiga bulan kemudian, Li Nee mengucap dua kalimah syahadah di Pejabat Agama Islam Kajang, Selangor, dan 20 April 2004 adalah tarikh keramat dalam lembaran baru kehidupan beliau bergelar Muslim.

Baru-baru ini, kesempatan berkunjung ke rumah pasangan Nur Ain dengan pemuda kelahiran Muar, Johor, Mohamad Shukri Boros, masing-masing 29 tahun di Bandar Baru Bangi, Selangor, menyingkap kisah penghijrahan akidah anak sulung daripada dua adik-beradik ini. Pasangan bahagia ini mendirikan rumah tangga pada penghujung 2006.

menjadi muslim


“Ketika zaman sekolah lagi, saya sudah idamkan sebuah keluarga yang aman damai, lebih-lebih lagi bila melihat keluarga teman-teman Melayu. Pada masa itu tidak melihat sangat daripada aspek keagamaan mereka, tetapi lebih kepada cara hidup mereka. Yang tua hormat yang muda dan begitu juga sebaliknya malah jarang sekali melihat perbalahan antara ahli keluarga.

“Kemudian apabila menyambung pelajaran ke sekolah vokasional dan kemudian meneruskan pengajian peringkat diploma di Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan, Pahang keinginan untuk mengetahui tentang Islam terkubur selama setahun sehinggalah sewaktu belajar di UKM, ia kembali serius.

“Saya tidak menafikan faktor penarik saya kepada Islam salah satu kerana saya sudah berkawan dengan pemuda Melayu. Namun jauh di sudut hati, kecantikan dan kesyumulan Islam itulah yang melahirkan rasa kecintaan kepada Allah yang Esa. Malah saya bersyukur Allah mempertemukan saya dengan individu yang memberi penjelasan dan contoh tauladan tentang Islam secara jelas dan menyakinkan, selain menerusi pembacaan,” akui Nur Ain seraya menyenaraikan nama-nama seperti Nur Azaruddin, Nur Atirah Masyaail Tan, Che Yusof Tahir dan isterinya, Ustazah Nasroh (keluarga angkat) sebagai pembimbing hingga ke hari ini.
Tambah Nur Ain, sebaik diri bergelar Muslim, beliau cuba merahsiakan pengislaman diri daripada pengetahuan keluarga kandung. Tegasnya, tindakan yang boleh dianggap membelakangkan keluarga itu tidak bermaksud meminggirkan keluarga tetapi lebih kepada faktor keselamatan diri.
Pun begitu, rahsia besar itu sampai juga ke pengetahuan keluarga selepas berjaya disembunyikan selama setahun. Semuanya terbongkar apabila Nur Ain bertembung dengan adik kepada teman sepupunya di kampung.

“Ayah menelefon saya inginkan kepastian tetapi saya menafikannya. Bila membohongi keluarga, timbul juga rasa bersalah lalu saya mengambil keputusan memberitahu dengan mengutus sepucuk surat kepada adik membuat pengakuan.

“Saya agak takut juga apabila keluarga bergegas ke UKM sebaik mengetahui pengislaman saya. Mereka mahu membawa saya ‘kembali’. Alhamdulillah, banyak pihak yang membantu meredakan situasi ketika itu. Kalau tidak tak tahulah bagaimana keadaan saya,” kata Nur Ain yang bertugas sebagai jurutera awam di sebuah syarikat hartanah di Taman Desa, Kuala Lumpur.

Malah Nur Ain bersyukur ayah dan adiknya sudah boleh menerima walaupun hubungannya dengan ibu masih dingin tetapi tidaklah seteruk pada peringkat awal dulu. Biar bagaimanapun perang psikologi yang ibu lakukan, kata Nur Ain, beliau berserah kepada Allah SWT dan yakin hanya masa mampu memperbaiki keretakan yang berlaku itu.

Yang pasti, ramai bukan Islam mempunyai persepsi yang tidak tepat tentang Islam dan perkara ini mengundang salah faham yang lebih jauh. Hakikatnya, apa yang diidamkan selama ini ditemui di dalam agama Islam, selain sifat-sifat yang negatif sewaktu belum Islam nampak perubahannya hanya dengan menggunakan terapi Islamik menerusi ajaran Islam.

Sumber:Utusan

Tiada ulasan: